Chiar daca reusesti sa mentii o curatenie de invidiat in bucatarie si in locurile de depozitare a alimentelor nu poti evita definitiv aparitia mucegaiului, in special pe anumite alimente care sunt predispuse la asa ceva ori nu au fost tratate chimic suficient inainte de a fi puse pe piata.
In unele cazuri mucegaiul poate cauza probleme respiratorii si reactii alergice, iar in altele apar si micotoxinele, deosebit de agresive si periculoase. Mai ales acolo unde igiena alimentelor lasa de dorit mucegaiul nu intarzie sa apara si, asa cum stim multi dintre noi, din dorinta de a salva o parte din produsul alterat de mucegai, se mai razuieste sau chiar se taie in profunzime parti din produs pentru a-l putea folosi in continuare.
Nu se stie exact cate varietati de mucegai exista in prezent, dar ele au evoluat cu timpul existand si mucegaiuri deosebit de periculoase, care produc spori otravitori, usor de transportat pe calea aerului sau prin apa ori de catre insecte. De fapt chiar sporii dau culoarea specifica a mucegaiului si nu e prea bine sa ii lasam sa se dezvolte multa vreme.
Ca masuri de siguranta este bine sa aruncam definitiv alimentele daca observam cau au fost infestate cu mucegai, iar daca totusi nu e decat putin asezat pe deasupra si dorim sa mai folosim o parte din produs trebuie sa curatam in profunzime si sa taiem nu doar locul acoperit, dar sa si verificam daca mucegaiul nu a afectat zone mai largi in interiorul alimentului.
Unul dintre cei mai periculosi agenti toxici intalnit in mucegaiuri se numeste aflatoxina si poate genera cancer, el fiind prezent mai ales in porumb si alune sau nuci. Nu doar oamenii sunt afectati de aflatoxina, dar si animalele au de suferit si de aceea trebuie verificat cu mare atentie ca mucegaiul sa nu se dezvolte mai ales in cazul produselor amintite anterior.
…
Citeste in continuare pe coolinaria.ro
Articol oferit de
Citeste mai multe Sfaturi si sugestii pe coolinaria.ro
Adauga comentariu