eboys Punctul lui de vedere

Punctul lui de vedere :: Teama de intimitate


Punctul lui de vedere - Teama de intimitate

Imposibilitatea de a te angaja intr-o relatie sentimentala normala poate fi cauzata uneori si de teama de intimitate, lucru vizibil mai ales la tineri, dar prezent in buna masura si la unii adulti care nu au solicitat la timp ajutorul unui specialist in astfel de probleme.

Teama de intimitate se manifesta de obicei prin crearea instinctiva a unor bariere emotionale sau blocaje, care vor functiona de minune si te vor ajuta sa eviti in mod constant situatiile in care ajungi sa nu te simti prea bine in pielea ta. Este un mecanism de aparare si nu o boala psihica, care insa iti poate face mai mult rau decat bine pe termen lung.

Se poate ajunge la astfel de situatii fie din cauza unor evenimente din copilarie, care au generat niste traume greu de depasit, prin abuzul unor adulti sau a unor alti copii de varsta mai mare, sau poate fi rezultatul direct al unei vieti traita in solitudine, fara multi prieteni si activitati sociale diverse.

Consecintele acestei stari nu se vad decat destul de tarziu, atunci cand atingi varsta maturitatii fizice si intelectuale si iti doresti sa iti intemeiezi o familie sau sa incepi o relatie romantica, dar descoperi ca nu faci fata momentelor de intimitate, comiti gafe peste gafe si chiar risti sa devii violent daca partenerul tau este prea indraznet.

Unii tineri sunt mai expusi decat altii, ei putand sa acuze aceasta teama de intimitate si din cauza temperamentului lor innascut, mai degraba introvertit si necomunicativ. Acesti tineri vor reusi insa sa se implice in relatii normale, dar vor avea mereu tendinta de a se izola chiar si atunci cand se afla nas in nas cu partenerul lor de suflet. Teama de intimitate poate fi depasita totusi daca se insusesc unele reguli simple de viata si de comunicare, unde sa se puna un accent mai mare pe corelarea sentimentelor si a starilor reale cu modul in care sunt acestea exprimate:

1. Sinceritatea si refuzul de a iti ascunde adevaratele trairi in spatele cuvintelor se poate dovedi de mare ajutor, chiar daca risti sa fii perceput gresit de catre ceilalti. Este deci bine sa iti exprimi fara retineri problemele tale de relationare, la fel cum ai proceda si daca te-ai prezenta la psiholog. Oamenii inteleg foarte bine asemenea probleme, nu se grabesc sa le judece si unii chiar le-au experimentat pe propria piele deci sunt capabili sa ofere un ajutor imediat si neconditionat.

2. Comunicarea verbala trebuie insotita si de gesturi si alte manifestari ale comunicarii non-verbale, iar acestea vor avea tendinta sa apara in mod natural, deci ele nu trebuie cenzurate sau percepute ca manifestari gresite. Un zambet, rezultat al unei glume haioase facute in doi, poate fi deci insotit si de contact uman, prin scurte atingeri aprobatoare sau de incurajare venite atat din partea ta cat si de la interlocutor. Uneori poti chiar simti trairi mai intense care apropie doua persoane dincolo de limitele obisnuite si, daca simti imboldul de a saruta sau atinge persoana iubita, nu trebuie sa il cenzurezi, dar iti poti totusi cere permisiunea pentru a face aceste gesturi.

3. Nu toate relatiile romantice vor avea o continuare fericita, mai putin din cauza fricii de intimitate si mai mult din cauza nepotrivirilor evidente de temperament si valori comune. In asemenea situatie trebuie invatat sa se distinga intre teama de intimitate si ratiunea care iti arata fara putinta de tagada nepotrivirile si problemele care pot fi generate plecand de aici. Trebuie deci sa inveti sa te retragi la timp, pentru ca acesta este cursul normal al evenimentelor, dar si sa nu faci acest lucru atunci cand exista atractie reciproca insa tu inca mai ai retineri de ordin emotional si nu rational.

4. Cu cat se amana mai mult rezolvarea acestei probleme destul de paguboase pentru cursul ulterior al vietii unei persoane cu atat mai dificil va fi ca ea sa se rezolve pe parcurs. Frica de intimitate poate fi depasita si prin participarea la activitati sociale precum voluntariatul, procesul de educatie sau activitatile de la locul de munca. Totul conlucreaza de fapt pentru crearea unei stari de spirit cat mai normale, dar nu trebuie blocate sau evitate aceste conjuncturi fericite in care te poti manifesta cat de cat coerent in prezenta unei alte persoane care se intampla sa iti fie interlocutorul de moment.

Trebuie inteles si faptul ca teama de intimitate sau alte mecanisme similare sunt create de nimeni altcineva decat de noi insine, ca reactie la diferite amenintari externe, dar tot noi va trebui sa facem eforturi pentru a elimina aceste blocaje odata ce ele nu ne mai sunt necesare ca mecanisme de aparare. Dragostea genuina si impartasita va fi oricum mai puternica decat teama de intimitate, putand ajuta decisiv la eliminarea oricaror probleme, dar nu toata lumea este atat de norocoasa asa ca ne raman la indemana celelalte cai de atac pentru a depasi aceasta stare si a ne putea trai viata cat mai normal posibil.

foto Northfoto

Lucian Braca

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu