Continentul nostru ramane una dintre cele mai potrivite destinatii pentru turismul speologic, aici existand multe pesteri splendide care merita vizitate fie pentru istoria lor, fie pentru frumusetea lor greu de descris in cuvinte.
Introduse in circuitul turistic international, multe dintre aceste pesteri nu permit accesul publicului decat in anumite conditii si pe anumite portiuni deoarece exista riscuri majore de accidente, iar cei care doresc sa le viziteze trebuie sa se inarmeze si cu curaj pentru a nu se intoarce cu coada intre picioare dupa parcurgerea a doar cateva zeci de metri adanc in maruntaiele pamantului.
1. Pestera Eisriesenwelt, din Austria mai este numita si Pestera Gigantilor de Gheata si poate fi gasita la aproximativ 40 de kilometri de centrul orasului Salzburg. Este cea mai mare pestera glaciara din lume si o destinatie turistica de prim rang in Europa. Intregul tur tine mai bine de 1 ora, iar temperaturile foarte scazute cer purtarea obligatorie a imbracamintei protectoare chiar si pe timp de vara.
2. Complexul de pesteri Han-sur-Lesse, din Belgia s-a format prin eroziunea calcarelor de catre apele raului Lesse, care au reusit sa strapunga colina sub care se afla acest complex splendid de pesteri. In interior temperatura trece foarte putin de 10 grade Celsius, iar turul complet dureaza 1 1/2 ore, fiind o plimbare de exceptie insotita de un adevarat spectacol de lumini si sunete.
3. Pestera Lascaux, din Franta, este celebra pentru picturile sale murale, care dateaza din epoca paleolitica. Din cauza afluxului mare de vizitatori, picturile au inceput sa se deterioreze, iar turul complet al pesterii a fost restrans doar la o copie a pesterii originale numita Lascaux II, care de asemenea a stat inchisa pentru cateva luni, fiind din nou deschisa si introdusa in circuitul turistic in 2008.
4. Pestera Scarisoara, din Romania, este casa celui mai mare ghetar din Europa si are 750 de metri din care doar 250 de metri pot fi vizitati. Sectorul cel mai cunoscut este numit Catedrala, aici putand fi admirate cele 100 de stalagmite care iti taie respiratia prin frumusetea lor. Vizitele se fac doar in grup, iar temperaturile foarte scazute necesita purtarea imbracamintei de protectie contra frigului.
5. Pestera Baradla, din Ungaria, este lunga de aproape 19 kilometri si are o importanta arheologica de prima mana, aici fiind descoperite dovezi ale existentei oamenilor din epoca de piatra, care s-au adapostit pentru lunga vreme intre peretii pesterii. In interior se pot sustine chiar si concerte de muzica, iar dotarile includ si spectacole de lumina si sunet.
In Europa exista multe alte pesteri incluse in circuitul turistic international, Romania fiind de asemenea prezenta cu o bogata oferta pentru turismul speologic. Alte locatii demne de interes din Europa sunt si pesterile Grota Albastra din Capri, Italia, Pestera Postojna, din Slovenia sau Complexul de pesteri Nerja, din Spania. In Romania, cateva dintre cele mai cunoscute pesteri sunt Pestera Muierii, Pestera Albastra, Pestera Liliecilor, Pestera Ursilor si Pestera Vantului, dar lista este mult mai larga, iar pasionatii nu vor duce lipsa de locatii de prim interes, mai ales daca includ intreaga Europa pe lista lor turistica.
Adauga comentariu