Cosmetica si machiaj Frumusete

Peeling chimic – cu acizii la atac

DISABLE_WORD_ADS=1;

Peeling

Se pare ca industria cosmetica si dermatologia sunt în continua evolutie si parca pe zi ce trece apar alte si alte tehnici care sa ne ajute sa aratam tot mai bine. O inovatie în acest sens o constituie peelingul chimic prin care se obtine o redefinire a pielii prin îmbunatatirea texturii si redarea catifelarii sale. Aceasta tehnica dermatologica este efectuata doar de medici specialisti si te poate ajuta sa scapi de riduri, de pete, acnee sau cicatrici.

Asa cum indica si denumirea, peelingul chimic implica participarea unor substante cum ar fi: alfahidroxiacizii, acidul tricloracetic si fenolul. Nu avem de a face cu un substitut al liftingului chirurgical, ci de o modalitate de a face ca pielea sa capete un aspect mai proaspat, mai luminos, mai sanatos.

Fiecare dintre substantele mentionate mai sus are efecte specifice si poate fi folosita în situatii clar delimitate, dupa cum urmeaza:

•  alfahidroxiacizii sunt folositi în interventiile superficiale, în cazul ridurilor fine si al formelor usoare de acnee sau de pigmentare. Efectele sale sunt de: catifelare, îmbunatatire a texturii, îndepartare a acneei, înlaturare a petelor. Procedeul este unul rapid, cu efecte vizibile, trebuie însotit de creme de protectie solara timp de 8 saptamâni. Pentru a apela la peelingul cu alfahidroxiacizi este nevoie ca înainte cu o saptamâna sa nu mai folosesti creme sau lotiuni pe baza de acid retinoic sau Retin-A, nici creme pentru gomaj sau alti exfolianti, nici produse de epilare. În ziua interventiei ti se va curata pielea cu acetona sau alcool, apoi ti se va aplica acidul cu o pensula începând din zona fruntii evitând pleoapele, nasul si buzele. Acidul este lasat sa actioneze 2-5 minute, timp în care este posibil sa simti mâncarimi sau arsuri. Ulterior, fata îti va fi curatata cu ajutorul compreselor de tifon îmbibate în apa sau cu ajutorul unei solutii speciale aplicate prin pulverizare. Pielea îsi revine la normal dupa 12 ore, iar tratamentul poate fi reluat dupa câteva saptamâni sau chiar luni pentru întretinere.

•  Acidul tricloracetic este folosit pentru interventii de intensitate medie, recomandabile pentru tratarea ridurilor si problemelor de pigmentare. Vor fi necesare mai multe interventii pentru rezultate vizibile. Acidul tricloracetic se aplica pe fata cu un betisor cu vata, actiune ce poate fi însotita de senzatii de usturime. Procedura nu dureaza mai mult de 15 minute. Dupa interventie pielea se înroseste si capata cruste maronii care dispar dupa 2 zile. Este nevoie ca dupa peeling sa faci tratament cu antibiotic timp de 3 zile si sa folosesti un unguent pentru tratarea crustelor. Vei putea iesi în lume abia dupa 2-3 saptamâni de la interventie si specialistii spun ca merita aceasta izolare pentru ca efectul este senzational.

•  Fenolul este cel mai puternic dintre toate substantele folosite în peelingul chimic, actionând în profunzime, corectând petele cauzate de soare sau îmbatrânire, atenuând ridurile profunde, îndepartând excrescentele si chiar pistruii. Peelingul cu fenol se foloseste numai pentru ten, nu se recomanda pentru persoanele cu pielea mai închisa la culoare, cu afectiuni cardiace. Procedura dureaza mai bine de o ora, recuperarea este lenta, dar rezultatele se spune ca sunt spectaculoase si de lunga durata. În schimb poate genera o depigmentare permanenta.

Eu cam atât am avut de spus. Ramâne sa judecati singure daca merita efortul sau nu. Oricum este destul de greu sa ne dam cu parerea daca nu avem probleme ale tenului si daca nu ne-au aparut riduri pe fata. Poate pâna ne va veni si noua rândul sa ne luptam cu asemenea situatii, vor aparea metode mai simple si mai sigure si mai putin riscante decât peelingul chimic.

foto © Northfoto

Raluca Alupoaie

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu