Acneea este una dintre multiplele afectiuni ale pielii care poate avea cauze de natura alimentara, multe dintre persoanele suferinde de acnee care au adoptat o dieta potrivita ajungand in timp relativ scurt sa aiba un ten sanatos si stralucitor gratie in primul rand regimului alimentar, dar si tratamentului medicamentos corect administrat.
La cei mai sensibili dintre noi si in special la adolescenti organismul poate reactiona puternic la anumite substante din mancarea consumata regulat la dieta, iar aceasta reactie a sa se poate transmite si la nivelul pielii, mai ales acolo unde se gaseste un teren propice pentru dezvoltarea bacteriilor responsabile de aparitia acneei.
Fiind vorba in esenta despre o stare de inflamatie din organism, remediul pentru tratarea acneei este obligatoriu unul de natura alimentara, desigur urmand sa se adopte si un tratament prescris de medicul specialist acolo unde inflamatia este mai puternica. Nu toata lumea este afectata de aceasta boala de piele, dar alimentatia gresita va agrava simptomele, acneea putand sa se manifeste astfel chiar si la persoane mai in varsta, care nu au avut niciodata probleme din acest punct de vedere.
Cei care sunt afectati de acnee sau au experimentat o astfel de problema pot certifica ei insisi faptul ca tratamentul medicamentos rezolva problema pe moment, dar nu poate preveni si reaparitia acneei dupa o perioada oarecare de timp. In contrapartida, eliminarea definitiva a unor alimente cu potential inflamatoriu de la dieta va aduce imbunatatiri ale starii de sanatate, cu efecte prelungite, care sa incununeze astfel rezultatele bune ale tratamentului medicamentos.
In lista alimentelor care pot produce sau agrava inflamatia provocata de bacteriile care intretin acneea cele mai nocive pentru consum si de aceea recomandat a fi complet eliminate de la dieta sunt:
– Alunele de orice tip, proaspete sau prajite, precum si orice produs pe baza de alune;
– Ciocolata si cacaua de orice tip precum si derivatele lor;
– Bauturile racoritoare pe baza de cola si alte bauturi energizante care contin substante suspecte sau greu de precizat;
– Condimentele picante, sosurile picante tip ketchup, chilli si altele similare;
– Alimentele sarate, gata preparate precum popcornul, pizza, cartofii prajiti, snacksuri, chipsuri etc.;
– Lactatele de orice tip, degresate sau nedegresate; se consuma foarte rar sau chiar deloc macar pana la indepartarea tuturor simptomelor;
– Excesul de zahar este nociv pentru cei care au acnee;
– Mancarea prajita si consumata frecvent agraveaza simptomele specifice acneei chiar si daca e vorba de preparate la gratar.
Ca alternativa alimentara pentru tratarea acneei se recomanda de asemenea si produse utile, care pot ajuta organismul sa isi procure nutrimentele necesare, dar si sa lupte mai eficient cu boala, iar aici putem aminti in primul rand ceaiurile usoare de detoxifiere, pestele, cerealele integrale fara lapte, painea integrala, carnea de pasare, supele de zarzavaturi si multe alte alimente usoare si proaspete. Fructele de padure cu efecte detoxifiante sau alte legume si fructe recunoscute pentru proprietatile lor antioxidante si detoxifiante e bine sa se introduca la dieta cu aprobarea medicului specialist.
Ceaiurile din plante trebuie consumate cu moderatie si numai dupa ce se aproba de catre medicul specialist, iar tratamentele cosmetice cu extracte diverse din plante sau produse naturale de asemenea trebuie sa primeasca avizul specialistului in dermatologie. O buna igiena a fetei si a manilor precum si folosirea sapunului antibacterian recomandat de medic vor fi de asemenea de mare ajutor in tratarea acneei.
Unele tratamente medicamentoase sunt, din fericire, foarte eficiente, dar nu trebuie niciodata uitate nici masurile de ordin alimentar care sa prelungeasca simtitor efectele benefice ale tratamentului prescris de medicul dermatolog.
Adauga comentariu