O varsta la care risti sa ajungi sa crezi ca stii deja cam tot ce se poate sti despre viata, adolescenta este o perioada critica in dezvoltarea unei fete, acum fiind insusite valori de tot felul care vor trasa un curs fericit sau mai putin fericit pentru toate evenimentele viitoare din viata oricarei tinere femei. Modelele de urmat pot avea in aceasta perioada de crestere un impact decisiv asupra destinului adolescentelor, aparent foarte sigure pe ele, dar avand nevoie constant de prezenta adultilor care sa le asigure, apeland la propria experienta de viata, ca nu fac alegeri gresite si ca se pot dezvolta armonios ca tip de personalitate si ca femei de succes.
Mama este primul si cel mai important model in viata unei adolescente, iar daca exista o comunicare buna intre mama si fiica, atunci exista si sanse mari ca adolescenta sa se transforme treptat intr-o tanara echilibrata, care stie ce doreste de la viata atat profesional cat si romantic. Insa nu intotdeauna mamele reusesc in ziua de astazi sa transmita un set de valori solide catre fiicele lor si de aceea este bine sa reamintim o lista de principii de urmat in viata care pot ajuta adolescentele sa depaseasca mai usor toate obstacolele si perioadele mai confuze cu care se confrunta ele la aceasta varsta critica:
1. Respectul fata de propria persoana si un plus de incredere in propriile forte sunt trasaturi definitorii pentru adolescentele din prezent, dar daca mai exista si fete care nu gandesc pozitiv in raport cu propria persoana atunci este bine ca si acestea sa fie asigurate ca nu e nevoie de schimbari majore ale stilului lor de viata pentru a merita din plin respectul, admiratia si dragostea celorlalti. Trupul poate deveni mai suplu cu o dieta corecta, mintea mai organizata printr-un plus de concentrare si indeplinirea sarcinilor zilnice acasa si la scoala, iar alte asa-numite defecte de asemenea pot fi transformate in atuuri mai ales daca se apeleaza frecvent si la sfaturile familiei sau ale altor adulti care se ocupa de educatia si formarea adolescentei.
2. Adolescentele sunt mai rebele din fire si au obiceiul sa critice cam toate din jurul lor. Este una dintre cauzele care poate conduce la pierderea respectului fata de sine pentru ca, atunci cand nu vezi nimic bun in jur, ajungi sa te privesti la randul tau cu mai putina consideratie. Este nevoie sa identifici persoane si valori care merita respectul tau si sa acorzi deschis acest respect pentru a putea la randul tau sa fii apreciata si, implicit, sa te privesti pe tine insati cu ochi mai buni. Este un lucru valabil inclusiv pentru relatiile de dragoste unde nu vei reusi sa iubesti frumos si sincer daca incerci sa trisezi, afisand masti si fitze de tot felul si jucandu-te de-a v-ati ascunselea cu sentimentele unui baiat care te place cu adevarat exact asa cum esti si nu altfel.
3. Relatiile de dragoste la varsta adolescentei presupun si gingasie, si sentimente exacerbate, si putina stangacie, si experimente diverse, dar si riscuri mari pentru stabilitatea emotionala si mentala a unei fete care se lasa prada pasiunilor de moment. Unele adolescente prefera parteneri mai in varsta, altele sunt multumite cu baieti de varsta lor, dar in ambele cazuri este nevoie sa se apeleze la sfaturile unui adult, membru al familiei sau persoana de incredere, care va sti cum sa tempereze elanul romantic al adolescentei si sa o ghideze incetul cu incetul catre o relatie frumoasa, bazata pe prietenie, respect reciproc si confidenta atat in sine cat si in persoana iubita. Iar daca tanara primeste semnale repetate de la parinti sau de la alti adulti ca a ales gresit, e bine sa reconsidere intreaga situatie decat sa regrete mai tarziu alegerile sale pripite in dragoste.
4. Canalele media, anturajul si multe alte "ispite" pot incarca sexual o adolescenta, iar aceasta va rezista cu greu diverselor tentatii care apar la aceasta varsta. Nu e gresit sa iti cunosti trupul si din punct de vedere sexual, sa te descoperi si ca femeie in devenire si nu doar ca fata lipsita de experienta, dar este de asemenea pripit si pagubos sa cedezi prea repede instinctelor tale sexuale si sa alegi sa nu mai fii virgina doar pentru ca unele dintre colegele tale au facut deja acest lucru. Prima "noapte de dragoste" este foarte importanta pentru cursul vietii sexuale al unei adolescente si, daca nu se acorda suficienta atentie acestui aspect, atunci exista riscul ca adolescenta sa dezvolte in timp un comportament sexual oarecum aberant si deloc de bun augur pentru o relatie viitoare de cuplu finalizata prin casnicie.
5. Baietii care sunt atenti cu iubita lor, dar mai putin atenti cu anturajul acesteia sau chiar complet lipsiti de tact trebuie tratati cu maxima atentie, asemenea parteneri nefiind deloc persoane cu care merita sa te incurci romantic. Daca ei manifesta un comportament mai putin afabil sau sunt irascibili si "rebeli" in relatia cu propria familie sau alte persoane, cu siguranta vor proceda la fel mai tarziu si cu adolescenta care le starneste interesul. Acesta este si motivul pentru care trebuie acordat un plus de atentie unor astfel de potentiali parteneri.
6. Dragostea nu este un comportament aberant la varsta adolescentei, e bine ca toata lumea sa inteleaga si sa accepte acest fapt de viata. Sexul poate reprezenta intr-adevar o problema la aceasta varsta cand nu exista inca maturitate sexuala si maturitate emotionala deplina, dar dragostea este totusi un sentiment placut si de folos pentru cresterea unei adolescente in masura in care acest sentiment este insotit si de putin altruism, afectiune si comunicare in cuplu. Statisticile arata de fapt ca adolescentii care iubesc socializeaza mai usor, scapa de timiditate si alte probleme similare si ca se dezvolta mai armonios in conditiile unei relatii normale, placuta si echilibrata.
7. Femeile adulte se bazeaza in alegerile lor romantice si pe experienta, dar si pe instincte, iar adolescentele de asemenea ar trebui sa isi urmeze "inima", cum se spune, respectiv sa asculte si de propriile instincte chiar si daca nu beneficiaza de un plus de experienta. De cele mai multe ori, aceste instincte vor avertiza o adolescenta ca poate face un pas gresit aventurandu-se intr-o relatie romantica, iar tanara poate curma din start orice pornire in acest sens atunci cand simte si primeste diverse semnale ca lucrurile nu se prezinta chiar roz pe partea lor romantica.
8. Suferintele din dragoste sunt, din pacate, inevitabile mai ales la varsta adolescentei, nu intotdeauna fetele care isi doresc o relatie de succes avand noroc deplin si putand fi parasite sau dezamagite de catre iubitul lor. Acest lucru nu trebuie totusi privit in mod negativ, suferinta din dragoste contribuind in mod paradoxal la formarea caracterelor si oferind si o lectie de viata care e bine sa fie retinuta pentru viitor. Desigur ca atunci cand suferi, viata nu mai e deloc placuta si toate in jurul tau te supara, dar trebuie acordat credit si timpului, marele vindecator, si de asemenea relatiilor viitoare de dragoste pentru ca viata nu se incheie brusc doar pentru ca ai fost inselata, dezamagita sau parasita de un tanar pe care l-ai iubit foarte mult.
9. Multe adolescente au in prezent obiceiul de a-si testa potentialii parteneri mai inainte de a le oferi acestora increderea si dragostea lor. Este o regula buna de urmat, in principiu, dar nu si atunci cand dovedesti multa duritate dublata si de putin sarcasm si cand ajungi sa ranesti sentimentele sincere ale unui tanar care tine la tine. La fel ca si fetele, si baietii pot demonstra insecuritate si confuzie atunci cand se implica romantic si trebuie de aceea dozate asa-numitele "teste" cu putina consideratie si respect fata de persoana aceluia care iti face curte la un moment dat.
10. Nu in ultimul rand, adolescentele trebuie sa se obisnuiasca sa separe inteligent viata lor interioara, imaginara, de viata reala si sa iubeasca nu la modul ideal ci in mod mai pragmatic, respectiv in acord cu prezentul nostru asa cum este acesta, mai mult sau mai putin placut. O adolescenta isi poate fixa niste standarde romantice mai ridicate sau mai scazute, este o alegere personala, dar nu e bine sa viseze mereu doar la Fat-Frumos ci e recomandat sa isi vizualizeze partenerul ideal ca pe o persoana care exista in lumea reala si care poate fi astfel cunoscut si iubit, dar nu ca intr-un basm cu zane si printi ci asa cum se intampla in viata de zi de zi, unde exista si parti bune si parti mai putin bune, toate definitorii pentru orice relatie moderna de cuplu.
Adauga comentariu