Nici macar in zilele noastre specialistii nu cad cu totii de acord asupra modului corect de utilizare a samponului si a balsamului de par, unii crezand ca uzul repetat al samponului ar conduce la o degenerare a firelor de par si deci la un aspect mai nesanatos, pe cand altii spunand ca, dimpotriva, spalarea repetata cu sampon nu face rau parului decat daca samponul nu este de calitate.
Pentru o femeie preocupata de aspectul sau aceasta controversa poate fi de-a dreptul exasperanta intrucat iti induce o mare doza de confuzie si nu mai esti sigura daca e bine sa apelezi des la sampon sau sa cauti mai degraba o formula alternativa de ingrijire corecta a podoabei tale capilare.
Adevarul este ca intr-adevar produsele cosmetice destinate ingrijirii parului contin de cele mai multe ori ingrediente bune, naturale, de ajutor pentru sanatatea radacinii si a firelor de par, dar de asemenea aceste produse mai includ si unele ingrediente menite mai degraba sa lungeasca perioada de viata a produsului sau sa produca binecunoscuta spuma si care fac cu siguranta mai mult rau decat bine parului.
Dintre ingredientele cu grad de risc din compozitia unui sampon de calitate sau a balsamului de par putem aminti doar diversi derivati ai sulfului si tot felul de fosfati care maresc riscul degradarii parului atunci cand spalarea se face zilnic. Chiar si persoanele cu un par gras ar trebui sa se spele pe cap cel mai des o data la 2 zile si nu mai frecvent deoarece si in cazul lor parul va fi afectat.
Un alt aspect privitor la ingrijirea parului este legat de durata efectiva de expunere a parului si a pielii la ingredientele active din sampon, aici estimarile depinzand in buna masura de calitatea samponului – cu cat mai "organic" samponul cu atat creste si durata de expunere. Este totusi mai bine sa se samponeze si sa se maseze usor pielea si parul cu buricele degetelor (si niciodata cu unghiile!), dar scurt si apoi sa se clateasca bine urmand ca apoi sa se aplice din nou sampon pentru scurta durata si din nou sa se clateasca sub jet de apa calda.
Mai toate tipurile de par pot fi astfel ingrijite cu un sampon de calitate aplicat o data la doua zile, dar parul uscat va avea suplimentar nevoie si de un tratament de lunga durata care sa il hraneasca cu suplimente nutritive si sa ii redea o vioiciune si o stralucire sanatoasa. Samponarea se va face pentru parul uscat sau expus actiunii vopselei de par cam o data la 3 zile, adica de 2 ori saptamanal pentru a nu agrava starea si asa precara a firelor de par si probabil si a pielii scalpului.
Vara de asemenea este necesara o atentie suplimentara la frecventa spalatului pentru toate tipurile de par. Acum soarele actioneaza mai puternic, supune parul la un stres constant si de aceea e bine sa rarim acum sedintele de samponare, bineinteles putand sa ne spalam mai des daca lucram intr-un mediu plin de praf sau alte substante care trebuie sa fie indepartate repede din par. Apa, mai ales vara, nu trebuie sa fie niciodata fierbinte ci calduta inspre calda si din abundenta, fiind necesara intotdeauna o clatire temeinica dupa samponare.
Inainte de a va spala pe cap nu uitati sa periati scurt parul pentru a nu intra sub dus cu firele incalcite, asa cum mai este cazul dimineata, dupa trezire. Si nu uitati de asemenea de folosirea castii de baie/dus care ar fi bine sa faca parte dintre obiectele folosite frecvent de voi deoarece cu siguranta veti prefera sa faceti un dus scurt sau chiar doua in fiecare zi insa parul nu trebuie expus actiunii apei si de aceea este recomandat calduros portul castii pe durata baii/dusului.
Balsamul de par si alte produse pentru intretinerea parului menite sa il hraneasca cu nutrimente utile sunt de aplicat mai mereu dinspre varful firelor inspre radacina, adica exact invers de cum aplicam samponul la spalare. Frecventa aplicarii acestor produse variaza, de regula producatorii seriosi atragand atentia asupra acestui aspect pe eticheta ambalajului. In plus, pentru rezultate optime dati un ban in plus pe un sampon natural, organic, care sa nu contina deloc sulfati, fosfati si alte substante chimice pentru ca si astfel veti reusi sa oferiti parului si pielii capului niste suplimente utile.
Pentru alegerea samponului si a balsamului potrivit cu tipul vostru de par nu ezitati sa apelati cu toata increderea la un stilist cu experienta care va sti ce sa va recomande, dansii fiind intotdeauna la curent cu cele mai bune produse de pe piata, care nu sunt neaparat si cele mai scumpe. Tot de la acestia veti afla si faptul ca parul nostru este asemanator cu oricare alt organ al trupului nostru si de aceea este indicat sa il tratati ca atare si sa il feriti de riscuri la fel cum procedati si cu ficatul sau cu plamanii vostri. Respectandu-va parul veti beneficia si de un plus de sanatate deci mergeti periodic la "doctor" pentru ca acesta va sti ce e de facut atunci cand lucrurile nu merg prea bine.
foto Northfoto
Adauga comentariu