Intr-o lume a mancarurilor fast-food, a agitatiei si ignorantei pentru sanatate a urma un stil de viata sanatos este o adevarata provocare. Calorii goale, mancare nehranitoare, bauturi carbogazoase ce ameninta ficatul, toate duc in timp la boli ce ne aduc momente dificile, stari de depresie, bani aruncati pe pastile.
Suntem ceea ce mancam, suntem ceea ce vrem sa fim. Totul incepe de la psihic care si acesta la randul lui este influentat de ce mancam. A fi vegetarian este o misiune foarte simpla, tine de ambitie si de dorinta a arata si de a te simti bine.
De o dieta vegetariana poate sa se bucure toti oameni de toate varstele. Cheia unei diete vegetarian este varietatea. Nu este necesar sa faci un plan de combinatii de alimente pentru a obtine suficiente proteine sau aminoacizi.
Reed Mangels, Ph.D.,RD consilier hrana vegetariana , ne sfatuieste “ Trebuie sa avem in vizor modalitatea sanatoasa in care ne putem hrani, alimentele sa fie variate. Dieta vegetariana include fructe, legume, pulpa de fructe, cereale integrale, nuci, seminte. Unii vegetarieni, aleg sa manance produse lactate si/sau oua. Tinerii vegetarieni au nevoi nutritionale, ca orice alt adolescent. Tineri care au varsta intre 13 si 19 ani au nevoie de vitamine care ajuta la crestere. Nevoile nutritionale sunt ridicate in timpul acestor ani. Vitamine si minerale necesare unui adolescent sunt: calciu, fier, vitamina B12”.
Carnea, desi constituie una dintre sursele importante de proteine, se dovedeste totodata saraca in minerale, vitamine si hidrati de carbon. Intre altele, consumul de carne – s-a constatat statistic – da nastere unor tulburari multiple in organismul uman.
Iata cele mai notabile tulburari la care poate sa se astepte un mancator de carne:
– bacteriile intestinale, in loc sa actioneze ca fermenti, provoaca putrefactia bolului alimentar, situatie care antreneaza infiltrarea substantelor toxice in vasele sanguine; pentru a le elimina, organismul va trebui deci sa cheltuiasca o cantitate mai mare sau mai mica de energie, sustrasa din cea care ar trebui sa alimenteze alte functii vitale, aici fiind inclusa si activitatea creierului;
– sinteza vitaminei B12 este mult franata, ceea ce va antrena starea de anemie;
– toxinele de origine animala au tendinta sa perturbe metabolismul hidratilor de carbon, de unde apare pericolul diabetului;
– substantele neasimilabile produse in timpul digestiei carnii se pot fixa si creeaza astfel premizele aparitiei tumorilor, adesea canceroase.
Nu este greu, este doar un nou inceput, unul mai colorat de alimente sanatoase si care ne ofera pachetul complet pentru a face fiecarei fata fiecarei zile cu mult success.
Adauga comentariu