Mai putin pretentios decat alte tipuri de ten, tenul inchis (masliniu) este mai simplu de intretinut si poate oferi satisfactii mai mari datorita compatibilitatii sale cu cosmetice de ultima generatie , plusul de melanina specific acestui tip de ten protejand in mod natural pielea de radiatiile solare, respectiv de imbatranire prematura, iar acneea sau roseata fiind de regula absente dintre afectiunile specifice pentru pielea mai inchisa la culoare.
Persoanele care au un ten inchis pot lupta mai usor cu ridurile, care vor fi prezente in numar mai mic, de unde si aspectul mai tanar si mai natural specific femeilor cu tenul inchis care se pot prezenta foarte bine chiar si dupa ce au trecut de 40 de ani. Tenul inchis ridica totusi si unele probleme, plusul de melanina incetinind procesarea vitaminei D in organism si de aceea impunandu-se petrecerea timpului in aer liber pe perioade mai lungi de vreme decat in cazul persoanelor cu ten deschis.
Produsele cosmetice pentru protectie solara sunt puternic recomandate inclusiv persoanelor cu tenul inchis, melanina protejandu-le doar temporar de actiunea razelor solare, dar nu si pe termen mai lung. Cele mai bune produse din gama FPS recomandate tenului inchis sunt cele care includ si o buna hidratare a tenului, tenul inchis avand constant nevoie de hidratare de calitate si fiind foarte refractar la produse care contin alcool sau alte substante care pot usca in timp pielea.
Predispus la hiperpigmentare si/sau decolorare, tenul inchis (masliniu) are nevoie de exfolieri a la carte, aici fiind recomandate produse care nu agreseaza pielea ci actioneaza delicat pentru indepartarea celulelor moarte. Unele uleiuri naturale pot exfolia, dar si hidrata tenul in egala masura, cel mai bine fiind totusi sa se apeleze preventiv la ajutorul unui artist de make-up sau un medic dermatolog care sa poata recomanda pe termen lung niste cosmetice special destinate exfolierii si hidratarii corecte pentru tenul inchis.
Un ten prin definitie cu tonuri calde, tenul inchis cere la machiaj cosmetice care de asemenea sa vina in nuante calde, de preferat in culori mai inchise plecand de la rozul trandafiriu sau portocaliu si pana la nuante profunde de maro ori fructe de padure. Atentie insa, desi sunt recomandate culorile mai inchise pentru machiaj, se poate apela cu maxima incredere si la noile creme din gama BB sau CC care asigura nu doar o baza buna de machiaj, dar repara si tenul si ii confera un aspect stralucitor, deschizandu-l usor la culoare. Aceste creme vin in variante pentru tenul inchis si cel deschis si merita toti banii datorita efectelor lor benefice asupra tenului.
Pentru ingrijirea si machiajul ochilor si cel al buzelor, persoanele cu tenul inchis necesita in primul rand o hidratare corecta cu ajutorul produselor destinate special buzelor sau ochilor, iar la machiaj posibilitatile sunt practic nelimitate cu singura conditie sa se evite si in acest caz culorile deschise. Acestea pot fi totusi folosite la machiajul ochilor, dar numai in combinatie cu alte culori, mai inchise. Ochii de regula cer foarte putina munca, daca sunt bine ingrijiti si odihniti fardurile putand sau nu sa fie aplicate, la alegere. Buzele merita insa o atentie speciala deoarece aduc un plus de frumusete atunci cand sunt bine subliniate pentru obtinerea efectului de buze pline.
La final, e bine de retinut faptul ca tenul inchis (masliniu) nu este in mod obligatoriu un ten mat, lipsit de lumina, pentru a se obtine un plus de stralucire si un aspect mereu curat fiind necesar sa se practice o dieta corecta, un program de odihna riguros, dar si un ritual zilnic de ingrijire (curatare, spalare, exfoliere, hidratare). In acest mod femeile cu ten inchis vor avea un look mereu proaspat si stralucind de curatenie. Astfel, pentru perioade lungi de vreme, machiajul fetei poate fi complet ignorat, persoanele cu tenul inchis trebuind doar sa aplice crema hidratanta si cea FPS si ceva ruj de buze pentru a arata la superlativ, ele putand apela la cosmetice pentru machiaj mai rar, adica la petreceri si zilele festive si mai deloc in restul timpului.
Adauga comentariu