Intrebarea de pe buzele tuturor este „Cum sa obtinem greutatea dorita fara sa ne restrictionam drastic numarul de calorii?” Nutritionistii vin cu raspunsul: „Mancand inteligent.” Ce inseamna asta? Consumand alimente cu calorii bune. Da, da, exista si calorii bune pe langa cele infame.
Ce trebuie sa stim e ca nu toate caloriile sunt la fel. Ai ridicat o spranceana la aceasta afirmatie? Ei, bine, afla ca acestea pot fi bune sau rele. Caloriile rele sunt cele care provin din dulciuri, fast-food, chipsuri, sucuri carbogazoase iar organismul nostru doar le transforma in depuneri de grasime si colesterol. Nu suna prea bine, nu?
De cealalta parte, avem caloriile bune – cele care ofera corpului energie si vitalitate pe o perioada lunga de timp si care sunt utilizate in procese utile pentru organism. Vorbim aici despre detoxifiere, scaderea colesterolului, imunitate si nu numai.
Tot mai multe studii demonstreaza ca leguminoasele sunt o categorie de alimente care satisfac foamea si contribuie la sanatatea organismului. Din aceasta familie fac parte fasolea, lintea, nautul. Alimentele in sine nu sunt o descoperire noua, daca ne uitam ca lintea, de exemplu, era consumata cu sfintenie de faraonii egipteni, iar nautul era cultivat inca din Evul Mediu.
De ce sunt leguminoasele atat de speciale?Hmm… de unde sa incepem?
In primul rand, sunt deosebit de bogate in proteine. Sunt inlocuitorii perfecti pentru carne in dietele vegane si vegetariene si nu numai. Dar sa vorbim cu cifre exacte. Potrivit Departamentului de Agricultura din SUA, o ceasca de linte gatita contine peste 17g proteine, iar o ceasca de naut contine aproximativ 15g. Sa ne facem o idee ce inseamna asta – necesarul zilnic pentru o femeie este de 46g proteine. Mai mult decat atat, 200g iaurt abia contin 11g proteine, iar o ceasca de lapte 8g proteine. Destul de impresionant pentru micile noastre legume, nu-i asa?
In al doilea rand, nu contin grasimi saturate, despre care stim ca sunt un pericol real pentru sanatatea inimii si a arterelor.
Si, de parca nu ar fi suficient, leguminoasele ajuta totodata la stabilizarea nivelului de zahar din sange si reduc riscul aparitiei diabetului.
Cum ne ajuta in dieta de slabire lintea si nautul?
Una dintre cele mai importante proprietati este ca, dupa o masa in care ai consumat linte sau naut, senzatia de satietate tine muuult timp. Consumul acestora ne taie pofta de gustari nesanatoase. Un studiu a aratat ca indivizii care au mancat in medie 104g naut zilnic, timp de 12 saptamani, au consumat mult mai putina mancare nesanatoasa, comparativ cu un alt grup care nu a mancat naut.
Atat lintea, cat si nautul aduc in organism un cocktail de nutrienti. Iar aportul de fibre, vitamine si minerale, calciu, magneziu si vitamina C ne dau plusul acela de energie de care avem nevoie pentru a face fata taskurilor zilnice.
Ce vedete iubesc lintea si nautul?
Ca orice aliment care contribuie la silueta, fiind si sanatos totodata, lintea si nautul fac parte din meniul regulat al celebritatilor. Vedete cu un corp de invidiat si care zici ca au descoperit secretul tineretii fara batranete, precum Cher, Demi Moore sau Kate Hudson au recunoscut ca iubesc aceste leguminoase. Trebuie sa aiba un motiv intemeiat, nu?
Cum ar fi sa mai spunem ca alimentele minune au si un pret mai mic decat numarul de calorii pe care il contin Asa ca… tu de cand incepi dieta?
Adauga comentariu