Necesara si foarte benefica pentru sanatatea organismului in general, vitamina D este produsa in mod natural de organismul nostru in urma expunerii directe la lumina soarelui, noi putand sa ne procuram aceasta vitamina si din surse alimentare, dar nefiind suficient sa urmam doar o dieta bogata in vitamina D pentru a obtine necesarul zilnic din aceasta vitamina.
Unele persoane au obiceiul de a introduce la dieta lor si asa-numitele suplimente din farmacii care vin in forma lichida si contin cantitati insemnate de vitamina D3. Dozele mari de vitamina D3 nu trebuie insa luate fara consultarea prealabila a medicului, fiind gresit sa se procedeze altfel din cauza dezechilibrelor de sanatate care pot aparea pe fondul unui exces de vitamina D in organism.
Alte persoane se expun pentru timp indelungat actiunii razelor solare, sperand ca in acest mod organismul lor va procesa cantitati mai mari de vitamina D, si in aceasta situatie aportul suplimentar de vitamina D putand avea efecte nedorite asupra sanatatii organismului ca sa nu mai spunem de efectele nocive ale radiatiilor ultraviolete in conditiile expunerii indelungi la soare.
Moderatia este recomandata in toate si inclusiv in ce priveste aportul de vitamina D in organism, savantii in medicina descoperind recent faptul ca vitamina D prezenta in exces in organismul nostru poate conduce mai rapid la aparitia cancerului de piele, indiferent daca vitamina D se procura din suplimente sau prin expunerea directa la razele solare.
Desi nu foarte concluzive, rezultatele studiilor medicale intreprinse de-a lungul vremii cu referire la rolul jucat de vitamina D in aparitia cancerului de piele indica totusi faptul ca aceasta vitamina trebuie sa fie prezenta in doze optime in organismul uman, dar nu in exces, pentru ca procesele din organism care tin de activitatea sistemului imunitar sa se desfasoare intr-un ritm normal, prevenind astfel nu doar cancerul de piele ci si multe alte afectiuni care pot aparea pe fondul unei lipse accentuate de vitamina D sau pe fondul excesului de vitamina D in organism.
Medicii recomanda in consecinta evitarea suplimentelor farmaceutice cu vitamina D de la dieta, aceste suplimente putand fi introduse doar la recomandarea expresa a medicului specialist. De asemenea, se recomanda expunerea moderata la soare si protejarea tenului si a pielii atat cu creme anti-radiatii cat si cu palarii, ochelari de soare, vestimentatie adecvata si petrecerea timpului in aer liber in zonele mai bogate in verdeata unde pielea poate fi ferita de actiunea directa a razelor solare.
Ca un amendament, suplimentele de calciu care includ adeseori si vitamina D3 pot fi luate de asemenea la recomandarea medicului si in cantitatile prescrise de acesta, in acest caz vitamina D fiind prezenta in doze stiintifice, reduse, care nu vor face rau sanatatii producand un surplus de vitamina D in organism. Suplimentele care contin doar vitamina D3 sunt insa de evitat, acestea putand fi luate numai sub supraveghere medicala, fiind recomandate destul de rar si doar acelor pacienti care prezinta un deficit sever de vitamina D in organism.
Adauga comentariu