Sanatate Sfaturi si sugestii

Varicele pot fi tinute bine sub control prin dieta si tratamentul corect

Varicele pot fi tinute bine sub control prin dieta si tratamentul corectVaricele sunt un mare inconvenient pentru toti cei afectati de aceasta problema de sanatate, iar tratamentele existente la ora actuala pot doar opri evolutia bolii insa nu vor reusi mai niciodata sa o si rezvolve cu succes asa cum poate mai spera pe ascuns multi dintre cei care sufera de varice.

Masurile de prevenire sunt cele mai indicate pentru pacientii cu varice sau cei care sunt predispusi sa le contracteze, asemenea masuri preventive incluzand atat o dieta stricta cat si exercitii fizice speciale si de asemenea un aport zilnic de suplimente si medicamente cu rol in protejarea vaselor de sange si reglarea optima a fluxului sanguin.

Persoanele care sufera de varice nu trebuie sa stea multa vreme in picioare, fiindu-le recomandata cat mai des pozitia culcat cu picioarele mai sus de nivelul bazinului. Odihna este benefica si trebuie luate pauze periodice de macar o jumatate de ora pentru a se preveni eficient evolutia accelerata a bolii.

Portul ciorapilor cu compresie graduala este de asemenea indicat tuturor celor care sufera de varice, acesti ciorapi speciali fiind lungi pana sub genunchi si avand rolul de a regla circulatia sangelui la nivelul membrelor inferioare. Ciorapii cu compresie se poarta doar asa cum recomanda medicul si nicidecum pe toata durata zilei ca niste ciorapi obisnuiti.

Greutatea corporala trecuta de medie este un factor de risc major pentru varice, trebuind de aceea facute eforturi imediate pentru pierderea kilogramelor in plus si atingerea unei greutati normale. Tot acum se poate adopta si o dieta potrivita, saraca in sare si grasimi si bogata in cereale, fibre alimentare, apa, fructe, legume si zarzavaturi.

Cafeaua si tutunul pot fi consumate cu maxima moderatie, dar alcoolul si in special spirtoasele agraveaza considerabil varicele si trebuie eliminat complet de la dieta. Orice aliment care provoaca constipatie, balonari, retentie a acidului uric sau cresterea tensiunii arteriale trebuie de asemenea eliminat de la dieta pentru a se preveni astfel orice stare de inflamatie a organismului.

Toate pozitiile, fie din sezand fie, din picioare care creeaza obstructia fluxului sanguin trebuie evitate, in contrapartida recomandandu-se exercitii dese de mobilitate si de stimulare a ritmului cardiac si a circulatiei periferice. Mersul pe jos este foarte sanatos, dar in reprize de pana la 35-40 de minute si la pas normal nu la pas fortat.

Sofatul, lucrul la birou si alte activitati care presupun imobilizarea pentru lungi perioade de vreme trebuie fractionate prin pauze dese, una la fiecare jumatate de ora, cand se vor face exercitii de activare a fluxului sanguin sau se va practica mersul pe jos pe distante scurte.

Dintre suplimentele cu rol benefic pentru ameliorarea simptomelor varicelor va amintim deja cunoscutele Detralex si varianta sa romaneasca, Devaricid, extractul din struguri tip Vita Grapes, capsulele naturiste din usturoi, extractul din fructe si/sau frunze de afin etc., toate acestea luandu-se in dozele recomandate in mod expres pentru varice, cu pauze de circa o saptamana intre ciclurile lunare de tratament.

Prin asumarea de masuri preventive eficace, varicele pot fi tinute sub control pentru tot restul vietii, fiind imperios necesar sa nu se faca abateri nici cu o catime de la dieta corecta, sa se practice suficienta miscare fizica si de asemenea sa se adopte un program riguros de odihna. Medicul va completa aceste masuri preventive cu tratamentele specifice, iar lucrurile pot evolua inspre bine doar in asemenea conditii si niciodata altfel.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu