Sanatate Sfaturi si sugestii

De la post la sărbători. Cum facem faţă exceselor alimentare?

De la post la sărbători. Cum facem faţă exceselor alimentare?Perioadă a purificării sufleteşti, postul este, pentru mulţi dintre noi, perioadă a dezechilibrului nutriţional şi, pe alocuri, chiar argument pentru ȋnfometare. Pe de altă parte, se apropie sărbătorile de iarnă, deseori considerate un pretext de  „ghiftuire”, pentru mesele bogate ȋn preparate şi dulciuri traditionale, bogate ȋn calorii. 

Urmează, aşadar, o perioadă de trecere bruscă de la o stare la alta, de la un dezechilibru la  altul, complet diferit. Aceste dezechilibre  sunt, ȋnsă, resimţite din plin de organism, iar de aici şi până la stări de disconfort şi chiar vizite neprevăzute la spital nu este decât un pas. Tocmai pentru a ne proteja de neplăceri, nutriţioniştii amintesc că este important să mâncăm echilibrat, mai ales ȋn aceste ultime zile de post şi apoi ȋn zilele aferente sărbătorilor de iarnă.

„Este bine ca persoanele sănătoase care postesc să consume zilnic cereale integrale, legume şi fructe, precum şi alimente vegetale cu conţinut crescut de proteine: soia, fasole uscată, mazare, linte, năut, ciuperci, nuci, migdale, arahide. De asemenea, trebuie profitat de zilele cu
„dezlegare la peşte” pentru a aduce organismului proteine de calitate superioară, elemente minerale, vitamine şi grăsimi esenţiale Omega 3. Postul reprezintă un bun prilej de a reduce consumul de grăsimi saturate (existente ȋn alimentele de origine animală) şi de a beneficia de bogaţia de nutrienţi şi fibre alimentare, oferită de cerealele integrale, legume şi fructe, precum şi de leguminoase şi seminţe. Acompaniate de grăsimi vegetale bogate ȋn acizi graşi esenţiali, Omega 3 şi Omega 6 care se găsesc ȋn uleiruile vegetale, ȋn margarinele de nouă generaţie şi ȋn fructele oleaginoase, alimentele din post, alături de o hidratare corespunzătoare, pot oferi energia şi nutrienţii necesari bunei desfăşurări a funcţiilor organismului ȋn această perioadă. Este recomandat ca persoanele cu boli digestive sau boli cronice, să urmeze postul doar după ce au consultat medicul specialist, subliniază doamna Maria Niţescu, medic primar igiena alimentaţiei şi nutriţiei.
 
Pe de altă parte, ȋn timp de sărbători, tendinţa generată  de cutumele sociale este să  mâncăm mai mult, avand pe masă delicioasele preparate tradiţionale. Fireşte că este greu sa evităm mâncărurile gustoase, chiar dacă ştim că sunt bogate ȋn grăsimi rele şi au multe calorii. Ce putem face este să mâncăm moderat din preparatele traditionale şi să nu uitam ca baza trebuie să o constituie cerealele integrale, legumele, fructele şi lactatele cu conţinut redus de grăsime. De asemenea, hidratarea este esenţială iar mişcarea, nu trebuie uitată, chiar dacă vremea nu este tocmai prietenoasă.

Decembrie este, aşadar, luna schimbărilor şi a exceselor alimentare, este luna ȋn care punem la mare ȋncercare organismul. Să nu uităm ȋnsă cât este de importantă pentru sănătatea noastră o alimentaţie pe cât posibil echilibrată şi o viată activă, chiar şi ȋn perioada sărbătorilor, pentru a ne putea bucura pe deplin de ele.

Ecaterina Virgolici

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu