Foarte la moda in ultima perioada de vreme, exercitiile Kegel au fost promovate inca din 1948 de catre regretatul Arnold Kegel, pe atunci medic ginecolog si profesor la Universitatea Southern California din SUA, care a dorit ca astfel sa ajute femeile suferinde de incontinenta urinara postpartum (o reactie secundara comuna a nasterii vaginale) sa isi tonifice muschii din zona planseului perineal prin seturi simple de exercitii care sa le imbunatateasca considerabil sanatatea si starea lor de bine.
Utile pentru femeile gravide, exercitiile Kegel s-au dovedit de asemenea de folos si pentru un plus de sanatate, dar si pentru cresterea placerii resimtita in timpul orgasmului sexual, si astfel exercitiile Kegel au devenit tot mai populare si cautate nu doar de catre femei, dar si de catre barbati. Exercitiile Kegel sunt usor de deprins si pot fi practicate in orice perioada a zilei fara restrictii, iar beneficiile sunt maxime pentru intreaga musculatura prezenta in zona planseului perineal unde se afla rectul, vulva si uretra.
Cunoscute si sub denumirea de exercitii de gimnastica perineala, exercitiile Kegel tonifica in timp muschiul pubococcigian, responsabil pentru sustinerea in bune conditii a rectului, vulvei (vaginului) si uretrei, fibrele musculare cuprinzand toate aceste organe si putand ajuta sau, dimpotriva, dauna sanatatii daca muschiul pubococcigian nu este bine dezvoltat si intretinut prin practicarea periodica de miscare fizica si/sau exercitii de gimnastica perineala.
In prezent, exercitiile Kegel sunt adeseori recomandate de catre medici ca un prim tratament pentru incontinenta urinara, de aceste exercitii putand beneficia mai ales persoanele in varsta unde astfel de probleme de sanatate sunt mai frecvente. Muschiul pubococcigian se poate atrofia in timp in urma nasterilor repetate sau din cauza obezitatii, a constipatiei cronice ori a problemelor generate de inaintarea in varsta si este de dorit ca gimnastica perineala sa fie deprinsa si adoptata de timpuriu pentru a se preveni multe dintre efectele secundare cauzate de slabirea muschiului pubococcigian.
Adresate deopotriva femeilor si barbatilor, exercitiile Kegel traditionale se impart in doua categorii, respectiv in setul de exercitii Kegel cu contractii lente si setul de exercitii Kegel cu contractii rapide. Exista si un al treilea set de exercitii Kegel care se bazeaza pe tehnica impingerilor si nu a contractiilor, dar acest set de exercitii nu este recomandat pentru tratarea incontinentei urinare la persoanele suferinde ci doar pentru persoanele sanatoase care doresc sa isi intareasca muschiul pubococcigian practicand toate seturile de exercitii Kegel.
Exercitiile Kegel specifice tipului I se realizeaza prin contractarea lenta a muschiului pubococcigian (printr-o tehnica similara cu cea practicata atunci cand dorim sa oprim fluxul urinar), aceste contractii trebuind sa dureze circa 5 secunde si sa fie apoi urmate de o perioada scurta de relaxare, dupa care se poate relua ciclul de la capat. Initial se incepe cu sedinte de 10 cicluri odata care pot fi repetate de-a lungul zilei de mai multe ori. Astfel se deprinde mai bine tehnica de lucru, iar ulterior setul de exercitii Kegel cu contractii lente poate include pana la 50 de cicluri per sedinta.
Exercitiile Kegel specifice tipului II folosesc aceeasi tehnica ca cea prezentata la tipul I, dar sunt caracterizate prin cicluri de contractie-relaxare rapide care pot pleca de asemenea de la 10 per sedinta, ajungand ulterior pana la 50 de cicluri per sedinta. Exercitiile Kegel de tip II nu sunt recomandate incepatoarelor, fiind util sa se deprinda bine tehnica prin practicarea timp de minimum o saptamana de exercitii Kegel de tip I si abia ulterior putandu-se practica si exercitiile Kegel de tip II.
In ce priveste exercitiile Kegel din a treia categorie, acestea sunt realizate prin impingerea ritmica a muschilor din zona planseului perineal (o tehnica similara cu ceea ce se intampla atunci cand fortam fluxul urinar – cand dorim sa urinam fortat), dar si in acest caz se pleaca de la cicluri lente si mai tarziu se pot adopta cicluri rapide si pentru acest set de exercitii Kegel. Laolalta cu tonifierea muschiului pubococcigian, prin aceasta tehnica sunt antrenati si muschii abdomenului precum si mare parte din musculatura bazinului.
Exercitiile Kegel este bine sa fie facute de cel putin 3 ori in fiecare zi, odata cu trecerea timpului putandu-se opta chiar si pentru 10 sedinte zilnice de exercitii Kegel, tehnica de lucru fiind de acum bine deprinsa, iar exercitiile facandu-se cu placere si in orice moment al zilei sau orice locatie (in mod complet anonim). Puteti astfel face exercitii Kegel acasa sau in mijlocul de transport/automobil, pe strada din mers, la locul de munca si chiar la sala de aerobic daca asa considerati ca va vine mai bine la indemana.
Este important ca, odata ce incepeti sa practicati exercitiile de tip Kegel, sa va tineti de ele pentru o perioada mai lunga de vreme, doar asa urmand sa beneficiati nu doar de un plus de sanatate, dar si de senzatii noi, mai placute si mai puternice pe durata actului sexual. Inclusiv persoanele in varsta pot cunoaste o adevarata "renastere" a vietii lor sexuale dupa ce practica exercitii Kegel timp de mai multe saptamani in sir si de aceea e bine sa nu renuntati la aceste exercitii utile chiar si daca initial vi se par puerile, fara rost sau de-a dreptul vulgare.
Pentru a deprinde cat mai bine tehnicile specifice exercitiilor Kegel, este recomandat sa apelati intr-o prima faza la sfaturile medicului specialist (ginecolog, urolog etc.) sau alta persoana bine specializata pe acest domeniu, asa avand siguranta ca veti practica corect si de unele singure asemenea exercitii si putand apoi beneficia din plin de rezultatele excelente pentru sanatate si viata voastra sexuala pe care le produc aceste exercitii simple si cu reusita garantata.
Adauga comentariu