O decizie majora pentru majoritatea posesorilor de caini si pisici este sterilizarea (castrarea) animalului de companie si, nu de putine ori, presiunea asumarii responsabilitatii este atat de mare incat stapanii patrupedelor amana la nesfarsit prezentarea la medicul veterinar, amagindu-se ca astfel fac mai degraba un bine animalului si nu un mare deserviciu.
In cele mai multe cazuri, sterilizarea de la o varsta frageda a pisicii sau a catelului este cea mai buna optiune deopotriva pentru animal cat si pentru stapanul sau, putandu-se evita astfel multe complicatii de sanatate si marindu-se semnificativ doza de confort si de siguranta in relatia om-animal. Exceptie fac doar animalele de rasa tinute pentru reproducere precum si cele care se doreste sa concureze la intrecerile sportive de gen, nationale si internationale.
Riscurile cele mai mari pentru sanatatea animalelor de companie care nu sunt sterilizate in timp util sunt cancerul, diabetul, infectiile sau complicatiile la nivel hormonal si nici o interventie chirurgicala sau tratament nu vor putea indeparta definitiv si complet simptomele acestor boli, sterilizarea putand insa preveni cu mari sanse de succes dezvoltarea lor. Cu cat mai din timp se ia aceasta decizie, cu atat mai bine va fi pentru animal, varsta optima recomandata regasindu-se, conform studiilor medicale intreprinse, in intervalul situat intre 6 luni si 8 luni de viata.
Contrar ideilor fixe prezente la unii posesori de animale de companie, sterilizarea patrupedului favorit de la o varsta frageda nu va duce automat la o scadere a energiei sale vitale sau la o diminuare a instinctelor sale specifice ci se vor obtine mereu rezultate mai bune atat in ce priveste starea sa de bine cat si evolutia pozitiva la sedintele de dresaj, activitatile de paza sau alte aspecte care privesc evolutia echilibrata a unui animal de companie. Recuperarea patrupedului dupa interventia medicala se face in timp record, iar efectele secundare sunt de obicei minore.
Sterilizarea animalelor de companie este, in concluzie, o practica sigura si recomandata de catre mai toti specialistii veterinari, dar exista si exceptii care privesc sterilizarea animalelor care au suferit sau sufera deja de anumite afectiuni incompatibile cu uzul de anestezice sau antibiotice care insotesc aceasta interventie chirurgicala. Mai mult, sterilizarea anumitor specii de caini sau pisici poate cauza probleme de sanatate grave si nu este, in consecinta, de adoptat. O consultare prealabila cu veterinarul va fi deci obligatorie pentru a se alege in deplina cunostinta de cauza cea mai sigura alternativa pentru animalul de companie.
Cu o eficienta crescuta si preferate de foarte multi posesori de animale de companie sunt procedeele de sterilizare moderne, care nu afecteaza comportamentul sexual al patrupedului, numite Vasectomia (pentru masculi) si Ligatura trompelor (pentru femele), ambele fiind forme eficienta si permanente de contraceptie definitiva la animale ca si la oameni.
Foarte putini veterinari sunt insa capabili sa duca la bun sfarsit asemenea procedee, dar viitorul se pare ca le apartine, tot mai multe voci cerand cu insistenta abandonarea vechilor practici de sterilizare a animalelor in favoarea celor moderne. Vasectomia si Ligatura trompelor sunt metode chirurgicale de ultima ora, deosebit de convenabile atat pentru animale cat si pentru fericitii lor posesori si este de sperat ca vor fi in curand practicate pe scara mai larga si in Romania, de catre medici tot mai bine pregatiti din acest punct de vedere.
Adauga comentariu