Un instrument de suflat foarte bine stilizat a fost descoperit recent intr-o pestera situata pe valea raului Ach, in Germania, iar savantii l-au datat ca fiind vechi de aproximativ 35.000 de ani, ceea ce face din acest instrument cel mai vechi instrument muzical din lume.
Lucrat dintr-un os de vultur gigant, flautul este prevazut cu 5 gauri si o fanta pentru suflat la una dintre extremitati, iar maiestria cu care a fost executat ii pune pe ganduri pe cercetatori care nu inteleg cum de a fost posibil ca in urma cu peste 30.000 de ani sa se poate construi un instrument muzical atat de avansat.
O societate in care muzica joaca un rol atat de important nu poate fi decat una de mare complexitate, iar acest lucru pare greu de crezut pentru grupurile sociale care trebuie sa fi existat in acele vremuri. Alaturi de acest flaut, a fost insa descoperita si o figurina a zeitei frumusetii, precum si alte artefacte bine lucrate, iar aceste noi descoperiri completeaza imaginea unei societati primitive in care arta juca fara indoiala un rol deosebit.
Pentru savanti si deopotriva pentru iubitorii de arta si frumos, descoperirile arheologice din Germania ne fac sa ne gandim la o Europa paleolitica in care oamenii traiau si simteau nu foarte diferit de ceea ce se intampla in zilele noastre, iar acest lucru pare sa fi inspirat un drum constant in evolutia culturii si a civilizatiei europene, drum inceput, iata, acum mai bine de 30.000 de ani.
Adauga comentariu