Lifestyle Turism

Toledo este unul dintre putinele orase-patrimoniu ale Europei

Toledo este unul dintre putinele orase-patrimoniu ale EuropeiCelebru pentru arhitectura sa multi-culturala, dar si pentru istoria sa unica care a permis coexistenta pasnica a iudeilor, crestinilor si arabilor, orasul spaniol Toledo a fost declarat de UNESCO inca din 1986 parte din patrimoniul mondial si inclus pe harta turistica a lumii ca obiectiv cultural de prim rang in Europa.

Gratie investitiilor succesive facute in infrastructura de tip turistic, Toledo a ajuns in prezent o nestemata a Spaniei, vechiul oras patronand majestuos de pe un varf de munte pitoreasca vale a raului Tajo si siturile istorice din imediata sa vecinatate. Multe asezari romane vorbesc despre o a doua nastere a acestui oras cucerit si reconstruit de catre oamenii generalului Marco Fulvio Nobilior.

Intrucat mai tarziu Toledo a fost pentru scurta vreme capitala a regilor Spaniei, orasul a fost ulterior gandit asemenea unei fortarete, lucru care a condus si la construirea a doua poduri superbe de acces, respectiv Puente de Alcantara si Puente de San Martin. Aflat la doar 70 de kilometri de Madrid, Toledo nu a incetat niciodata sa ocupe un loc central in inimile spaniolilor, fiind mereu creditat cu multe mituri si sperante de tip mistic care au permis o renastere spirituala a locuitorilor sai in perioadele mai putin fericite din istorie.

Dintre monumentele si bijuteriile arhitecturale care l-au inclus in patrimoniul mondial, Toledo se mandreste in mod special cu Catedrala Santa Maria de Toledo, Manastirea San Juan de los Reyes, Sinagoga de Transito, Biserica Santiago de Arrabal, Fortareata Alcazar, Moscheea Cristul Luminii, Teatrul Rojas, Piata de Zocodover, Casa Temple, fosta proprietate a Ordinului Templierilor, Circul Roman, Turnul din Almofala si multe alte obiective turistice impresionante prin vechimea lor si modul in care au fost pastrate pana in zilele noastre.

Renumit in Evul Mediu ca un important centru pentru productia de sabii din "otel de Toledo", in prezent orasul este faimos mai degraba ca model de convietuire pasnica dintre iudei, crestini si arabi, deseori adus ca exemplu in acest sens si demn de respect pentru modul in care s-a ales sa se pastreze toate traditiile sale culturale, O destinatie turistica care vorbeste deci de la sine si pe care nu trebuie sa o omiteti din programul vostru daca veti gasi ceva timp liber atunci cand va cazati in Madrid.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu