Lifestyle Trucuri culinare

Tehnici de gatit pentru potentarea gustului

Tehnici de gatit pentru potentarea gustului
Odata ce intalnesti un maestru culinar si il vezi la lucru, te apuca mirarea, dar si putina indignare intrebandu-te de ce nu sunt acesti profesionisti consultati mai des de catre marii producatori de alimente atunci cand vine vorba de potentarea gustului, de colorarea alimentelor sau de obtinerea unei texturi mai fine a produsului finit.

Toti maestrii bucatari stiu cum sa obtina preparate delicioase, aspectuoase si sanatoase fara a apela la aditivi alimentari sintetici, fara a face abuz de sare, zahar si grasimi, utilizand exclusiv ingrediente sanatoase, dozate cu pricepere si multa pasiune culinara.

Combinarea tehnicilor speciale de gatit cu amestecuri inspirate de condimente si tot felul de arome secrete stau la baza marilor traditii culinare din intreaga lume, toate preparatele fiind nu doar gustoase, dar si sanatoase, echilibrate din punct de vedere nutritional si numai potrivite pentru dietele de intretinere corporala.

Arta dozarii perfecte a ingredientelor intr-un preparat culinar, potentarea pe cale naturala a gustului si aromelor si utilizarea de tehnici moderne, dar si sanatoase de gatit nu presupun apelul la calcule si metode de gatit sofisticate ci doar experienta, rabdare si o igiena desavarsita in bucatarie. Dintre aceste metode simple de gatit, va reamintim si dumneavoastra pe urmatoarele:

– Coacerea la foc mediu si foc iute este una dintre cele mai sanatoase metode de potentare a gustului si aromelor, putand fi aplicata nu doar mancarii, dar si cafelei sau condimentelor care elibereaza arome mai puternice prin prepararea lor la temperaturi inalte. Mai rar utilizata, dar de succes este si coacerea rapida, la temperatura maxima, in special pentru carne, legume si unele specii de peste, procedeu care “sigileaza” sucurile si aromele preparatului sub o crusta aurie, o metoda de bun augur mai ales daca se freaca sau se marineaza in prealabil alimentele cu un amestec potrivit de condimente;

– Caramelizarea alimentelor, spre deosebire de ce se crede in popor, nu presupune doar topirea zaharului la foc iute, dar va include si prepararea altor produse alimentare. Astfel, ceapa, ardeii iuti si ardeii grasi, usturoiul si alte legume-condiment, fructele, in special cele exotice, vor degaja mai multe arome si vor avea un gust mai bogat, dulce, daca se gatesc la foc iute, in recipiente speciale. Suplimentar, aceasta tehnica este utila si pentru o mai buna conservare a alimentelor;

– Rumenirea alimentelor este de asemenea o metoda clasica de gatit, cu…
Citeste in continuare pe coolinaria.ro

coolinaria.ro

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu