Lifestyle Tehnologie si internet

Spyware: Cum depistam daca suntem infectati?


SpywareProgramele tip spyware si adware pot fi la fel de daunatoare si enervante ca si virusii de calculator putand provoca scaderi insemnate in performanta si lovind in dreptul nostru la mentinerea unui caracter privat al datelor stocate pe calculator prin trimiterea de informatii personale pe care nu dorim sa le impartasim cu nimeni. In plus ne mai trezim de multe ori si cu anunturi sau reclame tip pop-up deosebit de iritante mai ales atunci cand lucrezi la un proiect care necesita maxima concentrare.

Ne dam seama ca ceva nu e in regula si putem suspecta infectarea cu spyware si adware daca observam schimbari bruste in performantele calculatorului, aparitia unor ferestre pop-up, schimbari in bara de instrumente a browserului folosit in mod regulat sau icoane cu totul noi care apar pe Desktop sau sau in folderul My Documents. In aceasta situatie, pentru a fi siguri ca nu ne inselam, este intru totul recomandat sa instalam un program antispyware sau sa facem o scanare de rutina daca avem un program antivirus eficient care poate depista si elimina astfel de amenintari.

Din pacate piata programelor antispyware este atat de plina de oferte de tot felul incat este o sarcina grea sa identifici acele programe care sa faca o treaba buna fara a provoca conflicte cu antivirusul instalat anterior si fara a scadea simtitor performantele generale ale calculatorului prin alocarea de resurse pretioase. Unele astfel de programe sunt chiar ele purtatoare de tot felul de amenintari ascunse sub promisiunile autorilor ca veti scapa de spyware pentru totdeauna si nu va mai trebui sa va faceti probleme din acest punct de vedere. Un program bun antispyware este totusi necesar intotdeauna mai ales pentru cei care navigheaza in mod frecvent pe Internet deoarece antivirusul, oricat de performant ar fi, nu va reusi mereu sa elimine astfel de probleme sau macar sa le identifice ca amenintari serioase.

Cele mai bune programe antispyware de la ora actuala de pe piata sunt disponibile fie gratuit, direct de pe website-ul autorilor, fie contra unor preturi modice care pot fi platite de asemenea in regim online direct de pe website-ul producatorilor. Intr-o ordine aleatorie acestea sunt urmatoarele:

– Ad-Aware, produs de compania Lavasoft (gratuit pentru utilizatori casnici si contra-cost pentru uz comercial);

– Spybot Search and Destroy, produs de Safer Networking Ltd. (gratuit, oferit si in limba romana, cu invitatia de a dona sume de bani la alegere pentru a mentine proiectul viabil);

– Windows Defender, cunoscut in trecut ca Microsoft AntiSpyware, este probabil cel mai puternic antispyware de pe piata si vine integrat cu sistemele de operare Windows Vista si Windows 7, fiind disponibil prin download gratuit si pentru utilizatorii de Windows XP-Sp2 si Windows Server 2003 cu licenta genuina.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu