Cu totii vrem sa dam dovada de stil si de faptul ca avem o educatie solida. Cei 7 ani de acasa nu sunt un mit, ci un bagaj pe care fiecare dintre noi trebuie sa dovedeasca ca l-a asimilat corect. Fie ca suntem intr-un restaurant, la o cina in familie, nunta, intanlire de afaceri, finetea si regulile de politete nu pot lipsi. Iata cateva dintre regulile ce trebuie respectate pentru a dovedi eleganta si diplomatia si ne asigura o prima impresie excelenta, care se poate face doar odata.
La teatru, opera, expozitii, singura tinuta acceptata este cea eleganta.Desi in institutii ce impun elegant, precum este opera nu mai exista dress code la momentul actual, este un aspect ce tine de etica sa ne lasam tenesii pentru plimbari in parc. Orice eveniment de clasa, elegant, fastuos trebuie respectat printr-o vestimentatie de calitate, eleganta si mai ales de bun-simt. Am observant cu stupoare la opera fete in colanti de latex sau haine cu zeci de accesorii, sau baieti in tricou. Inteleg tendinta catre comoditate insa rafinamentul primeaza.
Niciodata nu intrerupem interlocutorul. Este foarte frustrant ca atunci cand esti in mijlocul unei discutii cineva sa te intrerupa. Cel care a inceput in a isi expune ideea sa ii acordam timp si atentie pentru a o finaliza, chiar daca subiectul nu ne intereseaza.
Guma se mesteca cu gura inchisa. Ce poate fi mai enevant decat cineva care clefaie in urechea ta si in acelasi timp sa ii observi si cariile? Este unul dintre gesturile cele mai neplacute. Asadar in timp ce ne improspatam respiratia o facem cu gura inchisa si cat mai subtil.
In momentul in care discutam cu cineva nu tinem mainile in buzunar.Mai ales barbatii sunt vizati la aceasta regula. Este un semn de neimportanta a discutiei si incomodeaza vizual interlocutorul. Si daca sunt scoase din buzunar nu se arata cu degetul si nici nu se fac gesturi foarte impunatoare cu mainile.
Atunci cand sunam pe cineva la telefon, indiferent de relatia dintre noi, nu insistam. Daca ne respinge apelul sau nu raspunde este clar ca nu poate in acel moment sa preia apelul nostru si va reveni el cel mai probabil. Un numar de 20 de apeluri consecutive nu face decat sa streseze persoana respectiva.
Punctualitatea este dovada de organiozare si respect pentru timpul celui cu care te intanlesti.Acesta este un subiect delicat in zilele noastre. Se poarta sa intarzii macar zece minute, motive ca traficul, copilul, prietenul ceva a retinut o persoana sa ajunga la timp. Mereu trebuie sa avem macar 5 minute de rezerva, nu se stie cum se blocheaza traficul, ce drum este in reparatii sau ce alte mici impedimente pot aparea.
La masa incercam sa devenim cei mai buni prieteni cu discretia. Nu ridicam paharul peste masa, nu facem in farfuria noastra o alta salata,nu imprastiem firmituri si mancam cu calm. Chiar daca nu ne place felul de mancare oferit gustam foarte putin si gasim o scuza discreta pentru care nu putem consuma. Nu impinge farfuria sau sa cerem felul urmator, nu facem altceva decat sa punem intr-o situatie penibila atat gazda cat si invitatii.
La nunta nu purtam culoarea alb. Oricat de pure sunt intentiile noastre nu facem altceva decat sa iesim negativ in relief. Alb poarta doar mireasa, atat. Paleta cromatica este variata, avem de unde alege.
Aceastea sunt cateva reguli de bun-simt, cele care contureaza cartea noastra de vizita si ne fac in ochii celorlalti o persoana cu clasa.
Adauga comentariu