Lifestyle Sport

Nutritie corecta pentru practicantii de sport la nivel de amator

Nutritia corecta pentru persoanele care practica sport in mod regulat este usor diferita de alimentatia echilibrata recomandata noua de catre medici, practicantii de sport depunand eforturi suplimentare si avand din acest motiv nevoie de un plus de energie care poate fi obtinut in mod destul de simplu prin diversificarea inspirata a dietei lor.

Miscarea fizica aduce intotdeauna un plus pentru sanatate si merita incurajate eforturile practicantilor de sport in aceasta directie, dar in absenta unei alimentatii corecte practicarea de sport poate conduce si la unele probleme de sanatate, organismul pierzand mult din rezervele sale de apa si nutrimente pe durata antrenamentelor zilnice.

Nutritie corecta pentru practicantii de sport la nivel de amatorSportul practicat sporadic nu este nici benefic si nici nociv pentru sanatate, dar in cazul persoanelor care practica sport cu moderatie si zi de zi sau o data la doua zile vor fi necesare unele ajustari ale dietei obisnuite, organismul avand nevoie de un plus de lichide si de energie suplimentara obtinuta din alimente bogate in proteine, unele grasimi nesaturate si carbohidrati.

Inaintea antrenamentelor zilnice, este indicat de exemplu sa se serveasca o masa bine echilibrata in toate nutrimentele esentiale, dar obligatoriu masa trebuie servita cu cel putin 2 ore inainte de antrenamentul propriu-zis. Este intervalul de timp optim pentru a permite organismului sa transforme mancarea in energie, antrenamentul decurgand mai apoi in conditii optime.

Consumul de lichide este de asemenea obligatoriu inainte de fiecare antrenament, apa plata si laptele fiind de preferat altor categorii de bauturi deoarece hidrateaza foarte bine organismul. Lichidele pot fi consumate cu putin timp inaintea antrenamentelor zilnice, pot fi de asemenea consumate in cantitati mai mici pe durata antrenamentelor si sunt absolut necesare si la sfarsitul fiecarui antrenament.

In ce priveste regimul alimentar, alaturi de proteinele necesare dezvoltarii masei musculare sunt absolut necesar de introdus la dieta si carbohidrati complecsi din cereale integrale, orez sau legume proaspete, carbohidratii sustinand foarte bine organismul pe durata exercitiilor zilnice, in special daca se fac eforturi intensive care solicita organismul usor peste limita.

In cazul in care inaintea unui antrenament se consuma mese prea imbelsugate, este puternic recomandat sa fie amanata sedinta de miscare fizica cu 3 pana la 4 ore, astfel permitandu-se organismului sa proceseze corect alimentele tranformandu-le in energie. Miscarea fizica practicata cu stomacul plin nu este deloc sanatoasa si ar trebui evitate antrenamentele in aceste conditii.

La finalul antrenamentelor, se poate consuma o gustare mai consistenta, dar numai dupa trecerea a cel putin 30 de minute de la incheierea sedintei de miscare fizica si nu mai devreme. In acest interval se pot consuma lichide, dar nu si alimente deoarece organismul are nevoie de timp suficient pentru a isi ajusta metabolismul la cote normale.

Pentru sportivii amatori, suplimentele alimentare sunt necesare doar atunci cand le recomanda antrenorii sau instructorii de sport, in unele situatii eforturile mari facute pe durata sedintelor de miscare fizica cerand un aport binevenit de suplimente din gama celor recomandate inclusiv sportivilor de performanta. Aceste suplimente nu sunt insa necesare daca se practica miscare fizica moderata, fara eforturi deosebite.

Mai multe informatii pe acest subiect pot fi obtinute de la specialistii in nutritie si de la instructorii de sport sub indrumarea carora va desfasurati activitatea sportiva, alimentatia corecta fiind intotdeauna o componenta importanta pentru toti practicantii de sport, indiferent daca este vorba despre sport de performanta sau doar despre sporturi practicate la nivel de amator.
 

Lucian Braca

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu