Ascultand des muzica familiara, care ne trezeste sentimente pozitive prin armoniile sale mereu aceleasi si parca mereu altele vom reusi sa scapam mai repede de stresul acumulat peste zi, aceasta este opinia unanima a medicilor, ei insisi mari fani ai unor genuri foarte variate de muzica si dispusi sa asculte la infinit piesele preferate atat acasa cat si in intimitatea propriului birou sau chiar si in sala de operatii.
In unele spitale si clinici medicale din lume s-a luat chiar masura de a se introduce muzica in cadrul terapiilor de recuperare a pacientilor, savantii aratand cu dovezi greu de combatut faptul ca muzica poate contribui simtitor la reglarea tensiunii arteriale si la o vindecare mai rapida in special pentru bolnavii care au suferit o interventie chirurgicala.
Mai mult, tot savantii in medicina au descoperit recent si faptul ca muzica are un rol bun in stimularea sistemului nostru imunitar, prin intermediul sunetelor cu totii reusind sa ne concentram mai usor la activitatile noastre zilnice, sa facem mai bine fata stresului sau bolii si sa relationam mult mai eficient in societate si in familie.
Nu doar acasa sau la locul de munca, muzica ne va fi de mare ajutor, dar si pe durata practicarii exercitiilor fizice muzica este un aliat de nadejde, multi dintre sportivii de performanta apeland si la muzica pentru a reusi sa isi creasca cu mult performantele lor in plan sportiv. Muzica si sportul se pare ca in realitate se completeaza minunat, fiind greu de selectat intre una sau alta atunci cand esti pus in fata unei asemenea alegeri.
De mare folos pentru sanatatea noastra, muzica nu va fi totusi la fel de eficace daca nu ne place ce ascultam, din acest motiv fiind bine sa se opteze pentru genuri neutre atunci cand se doreste introducerea muzicii in cadrul unor terapii medicale sau doar se incearca inviorarea atmosferei la locul de munca ori acasa, in familie.
Nu este deloc adevarat faptul ca muzica ar contribui la instrainarea si izolarea de comunitate, asa cum au incercat unii cercetatori sa arate in trecut, dar este partial valabil si faptul ca anumite piese muzicale pot aliena spiritul uman de propria sa esenta prin unele tonalitati prea joase sau prea inalte, iar moderatia in selectarea muzicii cu valente terapeutice este recomandata si din acest punct de vedere.
Nu conteaza prea mult daca cineva prefera sa asculte mai degraba muzica clasica decat muzica moderna ori daca altcineva va prefera muzica rock muzicii pop, dar este totusi important ca tot ceea ce dorim sa ascultam sa ne fie si familiar, si intru totul pe plac ca sa beneficiem din plin de ajutorul muzicii, o arta cu certe valente vindecatoare, oferita noua tuturor cu mii de ani in urma de marele sau zeu, Apollo, de asemenea patron si al medicinei.
Adauga comentariu