Animale de companie Lifestyle

In mod surprinzator, maidanezii au gene mai bune decat cainii de rasa!

In mod surprinzator, maidanezii au gene mai bune decat cainii de rasa!Paradoxal la o prima vedere, mult-hulitii catei comunitari, care au starnit atatea dispute aprinse in presa noastra nationala, sunt mai sanatosi si pot trai mai multi ani decat un caine de rasa daca este sa ne luam dupa studiile genetice intreprinse asupra cainilor din ultimii ani.

Nu putini au fost astfel de-a lungul timpului crescatorii de caini de rasa care au incrucisat in mod intentionat rasele pure de catei pentru a obtine un caine mai sanatos, acesta fiind doar unul dintre secretele celor care obtin profituri deloc de neglijat de pe urma vanzarii de caini de rasa pura sau mixta.


Un caine de rasa pura mosteneste de la parintii sai nu doar trasaturile nobile care il fac atat de dorit de iubitorii de animale, dar si bolile cu substrat genetic sau specifice rasei sale, iar asta poate reprezenta o problema foarte serioasa pentru stapanii acestor animale superbe, mai ales atunci cand acestia nu sunt instruiti in detaliu cu privire la dieta si intretinerea adecvata a noului lor animal de companie.

Prin opozitie, un "maidanez", adica un caine comunitar, este ferit in buna masura de bolile mostenite genetic de la inaintasii sai, pentru a avea o viata foarte lunga maidanezul necesitand doar niste conditii minime de trai precum si o dieta cat de cat echilibrata. Suplimentar, cainii comunitari care mai sunt si vaccinati la timp se vor bucura de un plus de sanatate gratie acestei masuri preventive instituita de autoritatile locale.

Diversitatea de tip genetic este ceea ce ofera maidanezilor un plus de sanatate fata de rasele pure de catei sau chiar si cele incrucisate intentionat, conditiile dure de viata pe care le suporta un caine comunitar aducand totusi la un numitor comun atat rasele nobile cat si cainii fara pedigree. Daca insa cainii comunitari s-ar bucura de conditii similare de viata cu cele oferite cainilor de rasa, lucrurile ar sta net in favoarea lor, ei avand un fond genetic mai bogat si o rezistenta mai mare in fata bolii.

Iubitorii de animale pot deci opta alternativ si pentru adoptarea a unuia sau mai multi catei comunitari, ingrijirea acestora fiind si mai putin costisitoare, dar si mai lipsita de evenimente neprevazute precum bolile sau schimbarile de comportament care apar odata cu inaintarea in varsta la rasele nobile de caini. A nu se uita insa faptul ca si cateii comunitari necesita multa miscare, afectiune, o dieta corecta si vizite periodice la medicul veterinar, si in cazul lor boala putand sa se instaleze rapid in prezenta unor conditii improprii alimentare si de viata.