Cosmetica si machiaj Frumusete

Poti arata bine si fara machiaj?

Poti arata bine si fara machiaj?Barbatii sunt de regula cei care vor raspunde mai intotdeauna pozitiv la aceasta intrebare, ei afirmandu-ne in repetate randuri ca suntem dragute si fara machiaj si ca machiajul in general este adevarata pierdere de vreme si, bineinteles, o curata risipa de bani care altfel ar putea fi investiti si in … cratite sau alte accesorii utile de bucatarie.

Femeile insa nu baga prea mult in seama aceste fixuri ale barbatilor, dar se pot intreba la randul lor daca, dupa ani lungi de utilizare a produselor cosmetice, mai pot arata bine fara machiaj si daca nu cumva aceste produse cosmetice le-au furat in realitate ceva din frumusetea lor naturala, conferindu-le cu vremea un ten artificial si lipsit de viata.

Raspunsul, daca doresti sa il si afli, poate fi gasit observandu-le pe adolescente, acestea alternand des zilele cand se machiaza din abundenta cu cele cand nu poarta deloc machiaj, astfel putandu-se constata pe viu si in mod statistic daca intr-adevar machiajul le prinde mai bine sau daca, dimpotriva, aspectul lor natural este mult mai placut.

Cert in privinta adolescentelor care folosesc si machiajul este faptul ca produsele cosmetice le schimba destul de serios nu doar aspectul fizic, dar si personalitatea, facandu-le sa arate mai in varsta, mai enigmatice, dar si usor false atunci cand pui fata in fata chipul lor "matur" cu comportamentul si modul de manifestare specific adolescentei.

Aceasta masca a seriozitatii si maturitatii poate fi de fapt descoperita si la multe dintre femeile tinere sau chiar si trecute de prima tinerete, si ele pozand cu succes in "frumuseti de scena" atunci cand poarta machiajul, dar revenind repede la adevarata lor personalitate imediat dupa ce isi curata tenul si se apuca de indeplinirea activitatilor casnice.

Machiajul ar putea fi astfel privit ca o masca pentru multe dintre adolescente si de asemenea pentru multe dintre femeile adulte, putand genera cu timpul chiar si un fel de personalitate dubla, respectiv o fata publica si mereu aranjata la superlativ si o fata casnica, nu intotdeauna aranjata cu grija, dar pastrand inca urmele adevaratei personalitati a posesoarei sale.

Revenind la adolescente, ele ne mai pot arata si ca atunci cand ajungi sa nu te mai placi din diverse motive, inclusiv motive de ordin interior, sufletesc, simti ca trebuie sa faci neaparat o schimbare, iar machiajul iti permite usor acest lucru, nemaifiind apoi nevoie de cine stie ce analize profunde de constiinta ca sa te simti iarasi bine in propria piele.  

In mod similar, si femeile adulte apeleaza adesea la un machiaj nou sau o tunsoare "moderna" pentru a marca astfel nevoia de schimbare, uitand poate sa isi rezolve in acelasi timp si problemele de ordin interior care se ascund amenintator sub aceasta nevoie de schimbare. Astfel se poate identifica la noi, femeile, un tipar comportamental evident gresit, cand orice s-ar intampla alegi calea mai usoara deoarece se afla chiar sub nasul tau si nu poti rezista deloc acestei tentatii.

Machiajul a ajuns deci in zilele noastre sa reprezinte, asa dupa cum vedem din randurile de mai sus, o sursa serioasa si foarte prezenta de dezechilibru a personalitatii feminine, multe femei uitand practic cine mai sunt cu adevarat odata cu trecerea vremii si putand ascunde toate temerile si micile lor psihoze sub un machiaj din ce in ce mai perfect si din ce in ce mai diversificat.

Astfel te poti trezi intr-o buna zi intrebandu-te retoric daca poti arata bine si fara machiaj, in realitate insa dorindu-ti foarte mult sa te regasesti din nou la fel de lipsita de complexe si false probleme asa ca pe vremea adolescentei, cand machiajul nu reprezenta decat cireasa de pe tort si nu tortul in sine, adica atunci cand reuseai sa vezi realitatea in lumina sa adevarata si nu filtrata de prejudecatile dobandite odata cu inaintarea in varsta. Si atunci, ce raspuns satisfacator poti sa iti mai oferi intr-un asemenea moment critic al vietii tale cand stii ca ai facut prea multe compromisuri cu tine insuti si poate este prea tarziu pentru a mai gasi usor o cale de intoarcere catre puritatea si curajul inceputurilor.

Poate ca noul trend din moda prezenta, care pune mult accentul pe frumusetea de tip natural, sa ajute cumva pe cele care isi pun aceasta intrebare sa gaseasca si raspunsul potrivit, iar daca asta inseamna sa renunte definitiv la machiaj atunci asa sa fie pentru ca recastigarea propriului suflet este cu siguranta mai de pret decat afisarea constanta a unei frumuseti artificiale, care si asa se ofileste pe zi ce trece nemai lasandu-te cu nimic altceva decat alte si alte intrebari fara de raspuns.

foto Northfoto

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu